Vormen van ondersteuning

Gesprekssessies:
Als rouwbegeleider bied ik niet alleen een luisterend oor. Samen zoek ik met jou naar wat er nodig is om verder te gaan. Dat is voor iedereen anders. De een vindt het prettig om in de thuissituatie te praten, de ander kan zich beter uiten tijdens een wandeling in het bos of door creatief bezig te zijn (creatieve werkvormen). Het gaat er om dat jij het omgaan met verlies niet alleen hoeft te doen. Ik  help je op weg en ga samen met jou kijken wat jij nodig hebt om met jouw verlies, de nieuwe realiteit, om te gaan.

Creatieve Werkvormen:

Creatief bezig zijn kan een manier zijn om dichter bij de emotie komen. Ik ga samen met jou creatief aan de slag. Dit is belangrijk omdat het goed is dat je je emoties uit. Als deze zich opstapelen dan zet zich dat vast in jou. Het gevolg kan zijn dat je je verdrietig of eenzaam blijft voelen met jou gevoelens. Vroeg of laat kun je daar last van krijgen. Depressief worden is daar ondermeer een goed voorbeeld van. Rouwen hoef je echt niet alleen te doen. In mijn praktijk heb ik goede methoden om op creatieve wijze jou te leren om gaan met jouw emotie(s).

Workshops:
DSC08006LOGO ROUWBEGELEIDING NOV14
Workshops worden gegeven in het eigen atelier. Er wordt getekend, geknutseld of geschilderd. Ik werk met kleine groepjes, maximaal zes personen, zodat iedereen voldoende aandacht krijgt.  Niet iedereen is een prater; sommige mensen kunnen zich beter uiten terwijl ze creatief bezig zijn. Het uitbeelden van emoties kan een positieve stap zijn om met de nieuwe realiteit om te gaan. Bij overlijden is het tevens een mooie methode om herinneringen op te halen op deze manier. In groepsverband geeft het ruimte om naar elkaars emotie te luisteren. Daardoor kun  je elkaar ook weer beter begrijpen, want geen mens is hetzelfde. 

Kist beschilderen of beplakken:
Een mooie manier van afscheid nemen is het samen iets doen voor de overledene. Dat kunnen verschillende dingen zijn, waaronder bijvoorbeeld gedichten maken of een lied componeren. Ook het gezamenlijk beschilderen van de kist is een activiteit die veel gespreksstof teweegbrengt over de overleden persoon. Er worden vaak veel herinneringen opgehaald met een lach en een traan. Een goed afscheid houdt in dat er veel emoties mogen zijn. Die hebben we allemaal nodig om er later sterker uit te komen. De rouwbegeleider ondersteunt dit creatieve afscheid.

Ook kan de kist of het deksel naar het atelier gebracht worden om samen met kinderen of volwassenen hiermee aan de slag te gaan. Wensen kunnen besproken worden.

Voorlichting en themabijeenkomsten:
Ik geef voorlichting bij verschillende instellingen, verenigingen, scholen en verder op verzoek.

Praten helpt me niet, ik ben geen prater. Er zijn ook andere manieren om gevoelens te uiten.  Ik was boos en heb gekrast met dikke potloden! Ik hoefde niets te zeggen. Tjonge dat luchtte op. Ik voelde een jaar lang mij onbegrepen en ik voelde de pijn. Nog steeds voel ik dat. Niemand begrijpt dat. Je hebt van die leraren die vinden dat ze met je moeten praten. Dat wil ik helemaal niet.