Over mijzelf

Even voorstellen:
Mijn naam is Siny Brakhuis en ik ben geboren in Langeveen. Ik heb in mijn werkperiodes nogal met rouw te maken gehad. Maar ook privé, want niemand ontkomt daar aan. Vroeg of laat zullen we allemaal meemaken dat iets of iemand wat ons dierbaar is, wegvalt uit ons midden. En daar gaan we allemaal verschillend mee om. Omdat ik vind dat rouwen erg belangrijk is om verder te kunnen, heb ik me in de verschillende manieren van rouwen verdiept. Mijn eerste ervaring met de dood was toen ik als kind van een jaar of zeven aan de hand werd meegenomen naar een overleden buurman. In die tijd erg vooruitstrevend want kinderen werden destijds op een afstand gehouden. Ook een overleden buurjongetje, een baby, heeft veel indruk op me gemaakt. Daar lag hij in een kistje, blauwe kleertjes aan. Ook later in mijn verdere leven bleef de dood in mijn omgeving aanwezig. Dat heeft me nieuwsgierig gemaakt. Vooral nieuwsgierig hoe je als mens daarmee omgaat. Wat voor de een goed is, kan bij de ander juist averechts werken. Het zet je wereld op de kop. Rouwen kent geen vaste regels en tijdsduur. Ieder doe het op zijn eigen manier. Wel is het niet de bedoeling dat wij nabestaanden voor altijd in hevig verdriet blijven hangen. Het leren omgaan met de nieuwe situatie gaat niet vanzelf. Vaak is het zo dat de omgeving de draad weer oppakt. Maar dat is niet zo voor degenen die het overkomt. Ik neem je graag mee op de nieuwe weg. Mijn praktijk en atelier straalt een gemoedelijke sfeer uit waardoor men zich al snel op z´n gemak voelt.

img_5736

Ik werk laagdrempelig en luister naar wat de behoefte is. Ik kijk samen met jou naar wat jij nodig hebt om te leren omgaan met jouw verlies. Ben je geen prater, dan help ik je graag middels Creatieve Werkvormen, want gevoelens verwoorden valt niet altijd mee.  

In juni 2014 heb ik mijn opleiding rouw- en verliesbegeleider bij www.buronazorg.nl afgerond. Daarnaast heb ik ondermeer de studiedagen gevolgd:
– traumaopstellingen / Interact – Margriet Wentink
– training Creatieve Werkvormen / Buro Nazorg – Gerdie Schiphorst
– een blik van Rouw en Verlies vanuit een systemisch perspectief / Licht en De Boer
– Symposium Openheid is de Sleutel / over preventie bij zelfdoding / drs. Maria Derksen
– Kindertaal van Rouw / Maria de Greef
– impact en invulling van kinderuitvaarten / FuniQ
– lezingen Manu Keirse
Daarnaast neem ik deel aan de jaarlijkse intervisiebijeenkomsten om zo steeds weer van elkaar te leren.

Begeleiding in de laatste levensfase
Ik ben sinds 2012  werkzaam geweest als vrijwilligster in Hospice Geesteren en sinds december 2014 tot heden in Hospice MeulenbeltZorg Almelo. Ik begeleid ook mensen in hun laatste levensfase in de thuissituatie. Ook hierin ondersteun ik met liefde.

Voor wie geïnteresseerd is mijn eerdere ervaringen: 
Ooit ben ik begonnen met vrijwilligerswerk bij het AZC (asielzoekerscentrum Almelo), daarna was ik zes jaar vrijwilliger bij de Kindertelefoon, van waaruit ik de studie mbo-SD (SOSA-Hogeschool Haarlem) gevolgd heb en die studie in 1998 heb afgerond. Tijdens die periode deed ik mijn tweejaarlijkse leer- werkperiode bij Jeugd- en Zedenpolitie te Almelo. Vanuit die plek stroomde ik door naar een vaste baan bij Jeugdzorg Twente als integraal trajectbegeleider. Na deze baan ben ik gestart met een eigen hulpverleningspraktijk Buro voor Kinderen en Jongeren, tezamen met orthopedagoge Gré Schuurman (orthopedagoge en docent hogeschool Utrecht), met wie ik ook  samenwerkte bij de Kindertelefoon. Door brand is in 2002 mijn woning en praktijk verwoest, waarna ik een nieuwe start moest maken. In die periode werkte ik als begeleider bij Stichting Kringloop Hengelo voor mensen met een opstap naar arbeid. Ik ben daarnaast  met een atelier voor Vrij Schilderen begonnen waar op rustige wijze emoties weg gekliederd kon worden, wat trouwens mooie schilderijen opleverde. Later is dit overgegaan in Zorgatelier special people Art, een atelier voor mensen met een beperking. Dat zorgatelier heb ik elf jaar gerund tot juli 2014, de periode dat ik mijn jaaropleiding rouwbegeleider heb afgerond. Tussentijds heb nog korte periodes bij het Leger des Heils (sociaal pedagogisch medewerker) en bij Humanitas (vrijwilligerswerk) gewerkt. Kortom ik heb niet stil gezeten.

Ik heb veel boeiende en verrijkende leermomenten mogen meemaken. Ze maken dat ik met een brede blik kan kijken naar diverse soorten problematiek en dat ik  daarbij op gepaste wijze en op maat kan en mag ondersteunen.